Läser just nu en julklapp som heter "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson. Har nämnt den tidigare på bloggen men det är först nu jag haft möjlighet läsa den. Visserligen har jag just påbörjat den men är redan chockad, nja kanske inte chockad men helt klart berörd.
Boken handlar om vår mat vi årligen äter och vad för olika tricks livsmedelsproducenterna använder för att få oss att äta just deras mat. Det nämns i boken olika kemiska rökaromer som har olika egenskaper beroende på vilket livsmedel det gäller. Man kan kemisk behandla kött så att det ser ut som grillat, med grillränder och allt. Trots biffen eller vad det nu kan vara aldrig varit närheten av en grill. Det nämns också hur man smaksätter eller som producenterna hellre säger, smakförstärker livsmedel. Man använder olika kemiska preparat för att få lågkvalitativt livsmedel att se bättre ut och smaka bättre än vad det egentligen gör. Man använder kemiska preparat för att dölja dålig smak och dålig råvara. Allt för att tjäna pengar på oss ovetande konsumenter. Färgämnen som Livsmedelsverket totalförbjöd på 80-talet på grund av att de kan ge allergiska reaktioner är efter 20 år åter tillåtna. Detta pga. av ett beslut från EU-komissionen då det är tillåtet i övriga EU, trots hälsoriskerna.
It's all about money!
Hur billigt vågar man äta egentligen?
Jag tipsar alla er som är intresserade av vad ni stoppar i er att läsa boken! Den öppnar verkligen upp ögonen för något man kanske hade en liten aning om men inte i vilken omfattning det egentligen sker. Jag lovar, det är en ruggig läsning. Förmodligen får jag säkert anledning att återkomma i denna fråga.
3 kommentarer:
Skrivs det något om fisk i boken? / Syrran
Det dyker kanske upp, vet inte än!
Av vad jag såg, när jag tjuvkikade i boken på julafton och när jag läst vad du skrivit, så undrar jag vad man egentligen vågar äta. Mor
Skicka en kommentar